Bélyegmúzeum

Képek a múzeum életéből

Tartalom   Képek   Keresés   További képek a rendezvényről:  




Konecsni György emlékkiállítása a Bélyegmúzeumban

dátum: 2008.10.02. - 2009.05.31.

Megnyílt a Konecsni-kiállítás

2008. október 2-án megnyílt a Konecsni György centenáriuma előtt tisztelgő időszakos kiállításunk.

Horváth György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese mondott személyes emlékekből táplálkozó megnyitót, majd dr. Csáki György, a Magyar Posta Zrt. elnöke méltatta a jeles festő- és grafikusművész munkásságát, kiemelve bélyegtervezői tevékenységét.

Bartók-dallamok csendültek föl, és a művészet, a művészlélek elé tükröt tartó versek hangzottak el, mielőtt a közönség a közel kétszáz műtárggyal való ismerkedését megkezdte volna.

2008-ban ünnepeljük Konecsni György festő- és grafikusművész születésének 100. évfordulóját. Az életmű-kiállítás minél többet szeretne megmutatni a 20. századi magyar képzőművészet e kevéssé megbecsült, ám egyes műfajokban kiemelkedő jelentőségű alakjának munkásságából.

A Bélyegmúzeum gyűjteményében lévő, az e műfajban készült munkáinak teljességét bemutató bélyeggrafikák, valamint a tervei nyomán készült bélyegek képezik a látvány gerincét. E vitrinek az előbbieknél is ritkábban látható érdekességgel egészülnek ki a hagyatékot gondozó tulajdonosok jóvoltából: a művész legelső, házi vázlatainak sokasága illusztrálja az útkeresést, a megoldáshoz vezető stádiumokat.

A kiállítás másik tartópillére a plakát, amelynek az egyik legjelesebb hazai művésze volt Konecsni. Ebből három éve kitűnő tárlatot nézhettek meg a Magyar Nemzeti Galériában, ezért (és a helyszűke okán) csak felvillantjuk plakátművészetét, de ki nem hagyhatjuk, ha az életművet keresztmetszetében láttatni akarjuk.

A továbbiakban is az alkalmazott grafikus pályájához kötődő műfajok jelennek meg. Többek között a megvalósult könyvillusztrációkból adunk összeállítást, néhány vázlattal kiegészítve. Konecsni által készített pannó, mozaikkép, sgraffitó díszlik az ország nyolc városában - iskola falán, pártházban, gyógyfürdő előcsarnokában, vasúti pályaudvaron, patinás szálló éttermében vagy éppen a budapesti FÉSZEK-klubban. Néhány kisebb vázlattal próbáljuk felvillantani sokoldalúságát, amely igazolja, hogy a legkisebbtől, a bélyegtől, a legnagyobbig minden területen otthonosan mozgott.

A mesterségbeli tudás legfelső fokáról tanúskodó rézkarcai valamint a mellőzöttsége idején készült, egyfajta öngyógyító, a tovább éléshez nélkülözhetetlen kapaszkodót adó groteszk sorozat nyújtja a látogatók számára a különleges csemegét. Kultúrpolitikáról, hatalomról, a hétköznapi kiszolgáltatottságról, az értékek torz viszonyáról mesélnek nekünk ezek a keserű, de mégis mosolyra vagy éppen harsányabb szájmozdulatra ingerlő rajzok.

Kiegészül majd a bemutató a személyes vonatkozású relikviákkal, Konecsni kézirataival, önarcképeivel, jelesebb művészeti díjaival. Az oszloptárlókban pedig nagyméretű, festett naptárterveivel, a megvalósulásig szintén el nem jutó, de remekmívű hanglemezborító-terveivel találkozhatnak.