Bélyegmúzeum

Képek a múzeum életéből

Tartalom   Képek   Keresés   További képek a rendezvényről:  




Korok ruhái bélyegképeken

dátum: 2009.11.09-12.31.

Időszakos kiállítás

A banánlevél ágyékkötőtől a párizsi haute couture-ig, a divatbemutatók csillogó világáig hosszú utat járt be az öltözködés története. Minden kor és klíma, társadalom és vallás megteremtette a maga viseletkultúráját. A test védelme, díszítése, a gazdagság és a presztízs, az összetartozás és a különbözőség kifejezésének vágya egyidejűleg született meg az ember öntudatra ébredésével. Nincs olyan anyag, amit fel ne használtak volna ehhez: a sártól, a cápafogtól, a fakéregtől kezdve a pamuton, selymen, lenvásznon keresztül egészen a drágakövekig és a legújabb kor műszálas szöveteiig.

Az egyiptomi fáraók, Napóleon korának hölgyei, Mátyás király udvarának nemesei, a viking harcosok vagy az afrikai szavanna lakói egyaránt fontosnak tartották megjelenésüket, pontosabban azt, amit kifejezni szándékoztak vele.

A hírközlés története ugyancsak egyidős az emberiséggel: a füstjelektől az elektronikus levélig terjedő hosszú történetben a postabélyegeknek is helye van. Ahogy a levelek kapcsolatot teremtenek az emberek között, úgy a ruházat is üzenetet hordoz, szavaknál is hangosabban mesél viselőjének történelmi, társadalmi, kulturális, stílusbéli helyzetéről vagy akár pillanatnyi hangulatáról - mégis, a belső valóság rejtve marad. A szép postabélyeg valósággal öltözteti a levelet, de annak valós tartalma a külső szemlélő előtt éppúgy titok marad, ahogy a közmondás tartja az öltözködés esetében: nem a ruha teszi az embert! Vagy mégis?

A postabélyegek ablakot nyitnak a viseletkultúra világába. Pillantsunk be a régi korok titkos öltözőszobáiba ezen az ablakon keresztül!

A kiállítás megtekinthető 2009. második félévében.