Bélyegmúzeum

Képek a múzeum életéből

Tartalom   Képek   Keresés   További képek a rendezvényről:  




A láthatatlan szépség

dátum: 2010.04.06.

A Bélyegmúzeum 2010. április 6-án nyíló, "A láthatatlan szépség" című időszaki kiállítása a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság által, a magyarországi papírhasználat 700. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat részeként egyik bélyeg előtti levelekből álló összeállítását, dr. Térfi Béla gyűjteményét mutatja be. Az eddig vizsgált filatéliai és tartalmi szempontok mellett most egy harmadik terület, a papír és a vízjelek vizsgálata kap hangsúlyos szerepet, melyre Pelbárt Jenő és dr. Horváth József kutatómunkája hívta fel a figyelmet.

A tárlat különleges technikával átvilágított és digitalizált vízjelrajzok segítségével tesz láthatóvá eddig sokszor ismeretlen motívumokat nemcsak a magyarországi, hanem az európai vízjelkincsből is. A szimbólumok sokaságára épülő kiállítás meglepő világot tár elénk, ahol igazi műalkotásokkal találkozhatunk, melyeknek már az elkészítése is magas fokú technikai felkészültséget és szépérzéket igényelt.

A bélyeg előtti levelek láthatatlan ritkaságai mellett a bevezető részben Bognár László árnyalatos vízjeleinek segítségével egy kis ízelítőt kaphatunk azok mai felhasználásáról, hiszen a kézi papírkészítést felváltó papírgyártás megtartotta használatukat.

A levelek tartalmi vizsgálatának fontosságára pedig azok a Ferenczy István szobrászhoz szóló levelek hívják fel a figyelmet, amelyeket Sándy Péter jóvoltából mutat be a Bélyegmúzeum.

A 2010 októberéig látogatható kiállítást Dr. Csáki György, a Magyar Posta Zrt. elnöke és Trischler Ferenc papíripari hagyományvédő nyitja meg 16 órakor.

A Bélyegmúzeum örömmel értesíti minden kedves barátját arról, hogy az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága a Dob utca 75-81. szám alatti irodaépülete felújításával összefüggésben felvállalta és elvégezte a Bélyegmúzeum helyiségeiben az elavult nyílászárók korszerű, biztonsági és hőszigetelő szerkezetekre való cseréjét, beleértve a Hársfa utca felőli bejárati kapu felújítását is. Ezen felül egy helyiségcserével lehetővé tette, hogy eddig megközelíthetetlen könyvtárunk új helyen - a könyvtári állomány átköltöztetéséből adódó rendezési munkák elvégzése után -, nyilvános könyvtárként üzemelve fogadhasson a jövőben olvasókat és kutatókat.

A beruházás volumenére, valamint a munkavégzés precíz, pontos és hatékony lebonyolítására tekintettel a Bélyegmúzeum úgy fejezi ki őszinte köszönetét, hogy az APEH logóját elhelyezte a Donátorok Falán, a Bélyegmúzeum támogatói között. Az eseményre 2010. április 6-án körülbelül 16 óra 45 perckor, "A láthatatlan szépség" című új időszakos kiállítás megnyitását követően került sor.