Bélyegmúzeum

Képek a múzeum életéből

Tartalom   Képek   Keresés   További képek a rendezvényről:  




A kiállítást Horváth Gergely Domonkos a Magyar Posta Zrt. elnoke, a Magyar Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

Szárnyashajótól a bélyegig

dátum: 2010.11.13.

 A Bélyegmúzeum 2010. november 13-án nyitotta meg a "Szárnyashajótól a bélyegig" című kiállítását, amellyel a 75. születésnapját ünneplő Dudás László grafikusművészt köszönti. A kiállítást Horváth Gergely Domonkos a Magyar Posta Zrt. elnöke, a Magyar Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

Dudás László ipari formatervezőként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, vizsgamunkája egy dunai szárnyashajó volt. Művészi pályájának kezdetén sok egyéb mellett tervezett ipari présgépet, porszívót, mérleget, pénztárgépet. Kipróbálta magát az alkalmazott grafika egyéb területein is. Készített vállalati arculatot, emblémákat éppúgy, mint a mindennapi élet egyszerű tárgyait; különböző csomagolóeszközöket, dobozokat vagy műanyag flakonokat. Feladatának tekintette szebbé, emberibbé varázsolni környezetünket.

Első bélyegeit 1973-ban bocsátotta forgalomba a Magyar Posta, melyeket azóta több mint 220 követett. Munkáira jellemző az áttekinthetőség, a rendelkezésre álló felület szinte mérnöki pontossággal történő megkomponálása. Káprázatos rajztudását megcsodálhatjuk a bélyegek mellett látható eredeti terveken éppúgy, mint a bélyegek valós méretében készült vázlatain. Az elsők között volt, aki számítógépet alkalmazott a tervezés során. Az új technika azonban csak egy eszköz maradt, amellyel még tökéletesebbet tud alkotni. Munkáiban sikeresen ötvözi a modern technika adta lehetőségeket és a a bélyegrajzolás hagyományos művészi értékeit. Ezt bizonyítja az a tény, hogy alkotásai több hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek sikerrel. Az általa tervezett bélyegek és díjjegyes levelezőlapok mellett jó néhány olyan vázlat is bemutatásra kerül, amelyek ugyan nem valósultak meg, de szervesen kapcsolódnak munkásságához.

2010. november 13-án, az időszaki kiállítás megnyitójával egybekötve ünnepeltük meg a Bélyegmúzeum fennállásának 80. évfordulóját. A múzeum életét, eseményeit megörökítő fényképekből, dokumentumokból összeállított kis kamarakiállítás teszi emlékezetesebbé az eseményt.