Bélyegmúzeum

Képek a múzeum életéből

Tartalom   Képek   Keresés   További képek a rendezvényről:  




Múzeumok Éjszakája 2012

dátum: 2012.06.16.

Június 16-án - a "Múzeumok Éjszakája" c. rendezvény keretén belül - a múzeum izgalmas programajánlattal várta az érdeklődőket 17:30-tól hajnali 2 óráig.

Az "Ember és természet, ember és technika" című mail art kiállítás megnyitóját a Váci Latin Jazz Trió indította 17:25-kor.

Az esemény moderátora Nikodém Gabriella, Bélyegmúzeum igazgatója volt. A kiállítást Geszti László a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója és Pogány Gábor művészettörténész nyitotta meg 17:30-kor.

Elsőként Pogány Gábor művészettörténész mesélt a mail art kialakulásáról, egészen az impresszionizmus kezdeteitől indulva. Utána Geszti László vezérigazgató úr következett, a mail art és a posta közös pontjait emelte ki. A harmadik előadó Torma Cauli László volt, aki rövid elemzést nyújtott a kiállított anyaghoz, szakmai szemmel. Legvégül sor került Mosonyi Éva iparművész beszédére is, aki a húsvétkor meghirdetett mail art pályázatára beérkező 164 darab művészborítékot ünnepélyesen Bélyegmúzeumnak ajándékozta.

A megnyitót a Mimage Pantomim Társulat zárta. Az előadásuk központjában a bélyeg és a pályázat témája, az "Ember és természet, ember és technika" állt. Az előadás egyben a Múzeumok Éjszakája programsorozat nyitóeseményéül is szolgált.

Az éjszaka során igény szerint indítottunk időszaki kiállításunkhoz tárlatvezetést, amely idén nyáron egy általunk meghirdetett nemzetközi, művészeti mail art projekt anyagából állt össze. A projekt témája, amely az új kiállítás címét is viseli, "Ember és természet, ember és technika". Őszinteség, kreativitás, a megszokott postai küldemények művészi átformálása, egyedi újraértelmezése, illetve maga a kapcsolat, mint művészi létforma a mail art lényege.

Az időszaki tárlathoz kapcsolódva mail art-alkotások készítésével - pl. egyedi borítékok tervezése kollázs-montázstechnikával - egészült ki a kézügyességet megcélzó programunk.

"A bélyeg a világ közepe!"

A bélyeget nem csak levelek bérmentesítésére lehet felhasználni. Lehet például egy kép, egy festmény szerves része is. Annyit kell tennünk csupán, hogy a saját képzelőerőnket használva tovább alakítsuk a bélyegen lévő képet, és átlépjük annak határait. A foglalkozások a Múzeumok Éjszakája folyamán folyamatosak voltak.

A réznyomó bemutató 19:30-kor kezdődött. Kollégánk kézi réznyomógéppel készített többféle művészi metszetről nyomatokat, amelyeket a helyszínen meg lehetett vásárolni. Ez a program este 10 óráig volt látogatható.

20:00-tól a Váci Latin Jazz Trió önálló koncertje következett, a zenekar az este további részében is szórakoztatta a közönséget.

Óránként indultak tárlatvezetések, az állandó kiállítás megtekintésére. A Világegyetem - bélyegtörténelem című kiállításon megismerkedhettek Földünk valamennyi országának bélyegkiadásával, valamint hamisítvány- és nyomóeszköz-gyűjteményünk kiemelkedő darabjaival, a bélyeg előtti időszak néhány izgalmas, érdekes levélküldeményével.

Bélyeg rólad! A helyszínen készült vagy hozott fotó alapján a Magyar Posta Filatéliai Központja jóvoltából igazi, felhasználható bélyeg szelvényt készíthettek magukról az egész este folyamán az ide látogatók.

Leskelődő. Látogatóink a "Titokszobában" megnézhették azokat a szabad szemmel nem is látható csodákat, titkokat, amelyek csak UV-fényben vagy sokszoros nagyító alatt voltak láthatóak. A program folyamatosan megtekinthető volt angol és magyar nyelvű hangalámondással.

Ajándékkészítés. Elődeink előszeretettel díszítették környezetüket bélyegekkel. Ragasztották tükör- és képkeretre, dobozokra, asztalok lapjára, de jutott még a falra is tapétaként. Az így dekorált tárgyak közül néhány állandó kiállításunkon is megtekinthető. Voltaképpen ez a bélyeggyűjtés legősibb formája. E régi hobbit elevenítettük fel kicsiben. A Múzeumok Éjszakáján bélyegekkel díszített könyvjelzőket lehetett készíteni.

Tombola. Minden páros óra végén tombolasorsolás volt. A szerencsések bélyeges nyereményeket vihettek haza.

Kihelyezett posta. Látogatóink megvásárolhatták nálunk a legújabb bélyegsztárokat, például a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára, a Titanic katasztrófájának 100. évfordulójára kiadott blokkokat, valamint a Magyarország új alaptörvényének tiszteletére megjelent, színes kristályokkal díszített különlegességet. Az éjszaka folyamán végig üzemelt a postánk.